Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Info: Hubungi Kami - Sunday, 29 June 2014 17:04
Info: Misi dan Visi - Sunday, 29 June 2014 15:36
Info: Kata Aluan Pengetua - Sunday, 29 June 2014 15:35
Info: Pengasas Madrasah - Sunday, 29 June 2014 15:35
Info: Sejarah Penubuhan - Sunday, 29 June 2014 15:34
Info: Pengenalan Madrasah - Sunday, 29 June 2014 15:34

Hubungi Kami

SEKOLAH MENENGAH AGAMA NAHDHAH HASANAH Melele
Batu 21, Jalan Kodiang 06100 Kodiang Kedah.

Nombor Telefon & Fax: 604-9251926

Email: madrasah@nh.my

Waktu Pejabat : 9 pagi - 3 petang

Cuti : Jumaat, Sabtu & Cuti Umum

GPS Location : 6.3521257,100.3462238

Google Maps :

Misi dan Visi

FALSAFAH PENDIDIKAN SEKOLAH
Manusia mempunyai potensi yang boleh diperkembangkan. Perkembangan manusia yang berpandukan kepada wahyu, pedoman sunnah dan perjalanan warasatul ambiya' merupakan gagasan madrasah. Pembelajaran dan pengajaran seimbang agama dan 'asriah melahirkan
insan ubudiayah dalam menuntut duniawi dan ukhrowi. As-Syafi'eyah, Asya'iroh dan As-Syazuliah menjadi rujukan dalam perkembangan pelajar. Manakala wawasan wasotiyah yang menjadi pegangan ahli sunnah wal jamaah dipupuk dengan jitu.

OBJEKTIF
1. Mencapai kecemerlangan sakhsiah dan kerohanian.

2- Mencapai kecemerlangan keilmuan sepertimana yang dititiskan oleh ulamak dari dahulu hingga sekarang.

3. Menjadikan kegiatan ko-kurikulum pemancu murid ke arah taqwa dan berakhlak.

4. Memantapkan disiplin dan kepimpinan.

5. Menjadikan sekolah kondusif, selamat dan ceria.

6. Mengamalkan budaya ilmu,penyayang dan saling bermuafakat.

VISI SEKOLAH
MENJADI SEKOLAH AGAMA DAN TAHFIZ BERTAERAF DUNIA MENJELANG 2020


MISI SEKOLAH
Ke arah kecemerlangan dan keseimbangan melalui ilmu yang dapat membentuk
ketrarmpilan, kerohanian dan jasmani.

PIAGAM PELANGGAN
* Mewujudkan serta mengekalkan suasana persefahaman dan bekerjasama di kalangan staff sekolah ini.
* Mewujudkan di kalangan staff, sikap inovatif, produktif dan berkualiti.
*Mewujudkan suasana alam sekitar yang bersih, menarik dan suasana penyayang.
* Meningkatkan prestasi kurikulum dan ko-kurikulum untuk menjadikan sekolah ini
terbaik, penyayang di kalangan pelajar dan staff.
* Menanamkan sikap kepunyaan dan penyayang di kalangan pelajar dan staff.
* Mewujudkan hubungan dua hala yang erat dan bersefahaman di kalangan staff dan
ibu bapa.
* Melayan, membantu dan bekerjasama dengan ibu bapa dan tetamu.
* Mengamalkan mesej slogan
"CEMERLANG DAN BERMANAFAAT"

Pengasas Madrasah

 

Al-Fatihah... Allahyarham Syeikh Tajuddin bin Syeikh Abdul Rahman. Dato' Mursyid Diraja telah kembali ke Rahmatullah pada 11 Mei 2000 bersamaan 7 Safar 1421 hari Khamis 8.00 malam Semoga Allah mencucuri rahmat dan hidayat ke atas rohnya. Amin...


BIODATA AL-MARHUM SYEIKH TAJUDIN BIN SYEIKH ABDUL RAHMAN AL-JARUMI

Al Marhum Dato’ Haji Tajudin dilahirkan di belakang Kilang Ais, Seberang Perak, Alor Setar, Kedah Darul Aman, pada 27 Ramadhan 1343H (18 Sept 1924M). Nama penuh  beliau ialah Syeikh Tajudin bin Sheikh Abdul Rahman Al Jarumi. Bagaimanapun beliau lebih dikenali dengan berbagai panggilan bersesuaian dengan sikap, sifat dan kebolehan serta pribadi yang dimilikinya. Panggilan-panggilan seperti Tok Ayah, Tok Guru merupakan dua panggilan yang begitu sinonim terutama bagi murid-murid dan masyarakat setempat.

Beliau adalah anak Sheikh Abdul Rahman yang ke 8 daripada 11 orang adik beradik. Beliau juga mempunyai 2 orang saudara seibu. Gelaran Al Jarumi adalah disabitkan dari gelaran neneknya Tok Sheikh Jarum (1849 -1911) iaitu salah seorang ulamak yang terkenal di Kedah dan Nusantara pada abad yang ke 19 juga merupakan guru kepada baginda Sultan Abdul Hamid Halim Shah.  Nama sebenar Tok Sheikh Jarum ialah Sheikh Idris bin Jamaluddin bin Sheikh Abdul Latif bin Sheikh Shamsuddin bin Sheikh Muhammad Faqih bin Sheikh Muhammad Yasin bin Sheikh Ibrahim Al Hadrami bin Sheikh Ibar al Hadrami al Jarmi atau lebih dikenali umum sebagai Sheikh Jamaluddin al Kubro.

Manakala bapa beliau juga adalah seorang ulamak yang terkenal di Alor Setar iaitu Sheikh Abdul Rahman Al Jarumi yang telah membuka pondok di Batu 1, Jalan Sungai Korok, Alor Setar. Beliau juga menjadi guru kepada Baginda Sultan Abdul Hamid dan Sultan Badlishah serta kerabat-kerabat. Ibu beliau Nik Rahmah (Nik Doh) binti Nik Abdul Manaf adalah seorang guru Al Quran dan merupakan kerabat Raja Teluban salah sebuah Wilayah di Patani.

Semasa zaman kanak-kanak beliau memperolehi pendidikan rendah dipondok ayahnya sendiri iaitu di pondok Batu 1. Di samping belajar menulis dan membaca beliau juga diajar menghafaz matan dan fardhu ‘ain.Manakala pelajaran Al Quran adalah diperolehi dari ibunya sendiri iaitu Nik Doh iaitu seorang guru Al Quran dan tajwid yang masyhur.

Setelah mencapai usia remaja iaitu ketika berumur 10 tahun beliau dihantar oleh ayahnya ke Mekah untuk melanjutkan pelajaran menengah dan tinggi. Ketika di Mekah beliau dihantar belajar di Sekolah Tinggi Darul Ulum. 3 tahun (1933-1935) peringkat menengah rendah dan 4 tahun peringkat menengah atas (1936-1942). Menyambungkan pelajaran peringkat tinggi selama 2 tahun (1943-1944) hingga mendapat syahadah ‘Aliah iaitu sijil tertinggi di Mekah pada masa itu.  Beliau juga mendalami ilmu-ilmu agama di Masjid Al Haram Mekah selama 3 tahun iatu (1943-1945).

Ketika di Darul Ulum beliau mempelajari ilmu-ilmu agama, Bahasa Arab,  dan pelajaran lain seperti Mantik, Matetamatik dan Sains. Di antara pelajaran-pelajaran agama yang beliau pelajari di sini  termasuklah Feqah, Faraid, Usul Feqah, Qawaid Feqah, Tafsir, Ulum Quran, Hadis, Mustolah, Tauhid, dan Sejarah Islam. Manakala pelajaran-pelajaran Bahasa Arab pula ialah Nahu, Sorof, Insyak, Mutolaah, ‘Arudh, Nusus, Adab dan Balaghah. Ketika di masjid Al Haram pula beliau mendalami ilmu Feqah, Usul Feqah, Tauhid, Tafsir, Hadis dan Tasawuf dan sempat bermulazamah dengan beberapa guru terkenal. Beliau merupakan seorang pelajar yang pintar kerana semasa pengajian diperingkat menengah beliau sudah mampu merujuk kitab-kitab Arab mu’tabar. Semasa di dalam kelas beliau digelar oleh gurunya Sheikh Muhammad Yasin Al Fadani dan rakan-rakannya sebagai Taj as-Asubki  kerana kebolehan beliau yang tinggi dalam membaca dan memahami dengan baik dalam pelajaran Usul Feq ketika mempelajari dan mengkaji kitab usul Feq yang mashur iaitu Jam’u  al Jawami’ karya Imam Tajuddin As-Subki ialah ulama’ besar dalam ilmu perundangan Islam. Kitab ini menjadi rujukan utama di pusat-pusat pengajian tinggi hingga sekarang ini.

Semasa di Mekah beliau sempat berguru dengan
Muhaddis Hijaz Al Hafiz Syeikh Omar Hamdan Al Mahrisi, Sheikh Ali Husain Al Maliki, Sayyid ‘Alawi bin Sayyid Abbas Al Hasani,Syeikh Hasan Al Masyalt, Syeikh Ahyad Al-Jawi, Sheikh Shafie Kedah, Sheikh Ismail Abdul Qadir Al Fatoni, Sayyid Muhammad Amin Al kutbi, Sheikh Muhammad Yasin Isa Al Fadani Al Makki,  Sheikh Zain Al Boyani, Sheikh Yaakub bin Abdul Qadir Al Mandili dan Sheikh Husain Abdul Ghani Al Falimbani.

Beliau sempat bermulazzamah dengan gurunya yang terkenal iaitu al ‘Allamah Al-Musnid Muhammad Yasin Isa Al Fadani Al Makki iaitu ‘ulamak Hadis dan Sanad yang masyhur di Makkah al Mukarromah. Dengan beliaulah Dato’ Haji Tajuddin menerima ijazah sanad-sanad Hadis dan kitab-kitab Mu’tabar yang menjadi sumber rujukan di dalam ilmu-ilmu Islam. Walaupun selepas menghabiskan pengajian di Mekah dan pulang ke tanah air, namun beliau sentiasa berhubung dengan gurunya itu. Syaikh Muhammad Yasin melantik beliau sebagai wakilnya di Malaysia untuk menyampaikan sanad-sanad beliau semasa musim haji tahun 1970M.

Dari sudut pribadi Dato’ Haji Tajudin adalah seorang yang lemah lembut, peramah dan mudah mesra dengan sesiapa sahaja yang menziarahinya. Beliau adalah seorang yang kuat beribadat. Beliau banyak menghabiskan masa hidupnya dengan mengajar dan merujuk kitab-kitab. Di samping itu beliau sentiasa meluangkan masanya mendidik dan menasihati anak-anaknya.

Apabila kita memperkatakan mengenai pribadi Dato’ Haji Tajuddin, adalah tidak sah jika tidak menyebut Madrasah Nahdhah Hasanah Melele kerana beliaulah orangnya yang bertanggung jawab mendirikan sebuah madrasah atau sekolah agama yang terkenal sekarang.  Setelah pulang dari Mekah pada awal tahun 1946 dalam usia 21 tahun beliau berkahwin dengan Puan Siti Zubaidah binti Ismail 18 tahun.

Perkahwinan ini menghasilkan 9 orang cahaya mata. Sesungguhnya ketentuan hidup dan mati itu di tangan Allah. Anak ketiga beliau Faiqah meninggal dunia ketika berumur 4 tahun setelah terjatuh ke dalam perigi berdekatan dengan rumahnya. Ini merupakan cabaran yang paling perit beliau, ketika baru membuka pondok di Melele. Anak beliau yang masih ada ialah lapan orang iaitu: Fauziah, Ahmad Shafik, Ahmad Najib, Saulah, Mahmud Pathi, Zakiah, Mohd Jamil Sadaqi dan Muhammad Farid Wajdi. 7 orang anaknya telah mencecahkan kaki ke pusat pengajian tinggi. Daripada itu tiga daripadanya telah berjaya mencapai ke peringkat ijazah Sarjana atau Master.

Pada Tahun 1946 beliau mula mengasaskan Madrasah Nahdhah Hasanah.Melele. Beliau dilantik oleh penduduk-penduduk setempat menjadi mudir yang pertama hingga sekarang. Pendorong utama beliau untuk menerima jawatan ini ialah ayahnya sendiri Sheikh Abdul Rahman dan isterinya Siti Zubaidah.

Keadaan di Melele pada masa itu sangat mencabar di mana ia dipenuhi dengan hutan belentara, sunyi pada waktu malam hanya terdengar bunyi cengkerik dan binatang buas serta tiada kemudahan asas seperti elektrik dan air. Rumah yang mula-mula di duduki adalah pondok kecil hanyalah bertiang dan berlantai kayu bulat, berdinding pelepuh dan beratap rumbia. Keadaan masyarakat pula kebanyakan daripada mereka mengamalkan kepercayaan tahyul, tok keramat, khurafat dan syirik. Keramat Tok Melele dipuja apabila datang musim menuai. Berjudi laga ayam dan kerbau adalah amalan kebiasaan penduduk pada masa itu malah mempunyai gelanggang sendiri.

Bermula dari cabaran inilah beliau mengatur stragegi untuk mengubah keadaan fizikal kawasan dan mengubati kepincangan yang berlaku di dalam  masyarakat. Walaupun keadaan yang sukar dan amat berlainan pula dengan apa yang dialaminya dengan kesedapan hidup di bandar Alor Setar dan di Mekah beliau tetap bersabar.

Berkat kesabaran dan kesungguhan, sekarang alhamdulillah, Madrasah Nahdhah Hasanah telah berjaya berdiri megah sama tinggi dengan irama masyarakat moden dan sekarang mempunyai 1,000 orang penuntut. Di antara anak didik Madrasah Nahdhah Hasanah yang telah menghabiskan pengajian di Madrasah ini dan telah mecapai kedudukan yang cemerlang di dalam masyara ialah Dato’ Sheikh Yahya bin Jusuh YDP Majlis Agama Kedah sekarang dan Prof Dr. Wan Salim bin Wan Muhamad Nor pensyarah USM. Ramai daripada pelajar-pelajar madrasah ini telah menjawat pelbagai jawatan penting di dalam masyarakat dan kerajaan.

Pondok Melele 1946

Pada peringkat awal penubuhan Madrasah Nahdhah Hasanah adalah sungguh mencabar kerana terpaksa berjalan berbatu-batu merentasi hutan, paya dan sungai untuk berdakwah sambil memperkenalkan sekolah yang baru ditubuhkan, untuk mendapat sokongan moral dan wang ringgit. Pembantu beliau yang sama-sama berjuang  untuk membangunkan Madrasah ialah Tuan Imam Lebai Salleh iaitu Imam Masjid Melele, dan beberapa orang lagi.
Selain daripada menumpukan pengajaran di sekolah atau pondoknya, beliau juga mengajar di beberapa tempat. Sekarang beliau masih mengajar di surau Kerabat Diraja di Alor Setar. Selain daripada itu, kelas umumi dan tafaqquh yang masih berjalan ialah di surau Madrasah Nahdhah Hasanah. Di antara kitab yang beliau guna di dalam pengajaran beliau ialah kitab Syarah Al Hikam Ibnu Atoillah karangan Tokku Pulau Manis, Minhaj Al ‘Abidin karangan Imam Al Ghazali, Bughuyah At Tullab karangan Sheikh Daud Al Fatoni, Kasyhful Al Litham karangan Sheikh Zainal Abidin Al Fatoni, Siarus As Salikin karangan Sheikh Abdul Samad Al Falimbani, Aqidah An Najin karangan Sheikh Zainal Abidin Al Fatoni, Hidayah As Salikin karangan Sheikh Abdul Samad Al Falimbani, Sabilul Al Muhtadin karangan Sheikh Muhammad Irshad Al Banjari dan Bakurah Al Amani Sheikh Ismail Abdul Kader Al Fatoni yang merupakan kitab-kitab Jawi.

Manakala kitab berbahasa Arab pula ialah Majmu’ An Nawawi Syarah Al Muhazzab karangan Iman Nawawi, Jam’u al Jawami’ karangan Imam Tajuddin as Sabki, Al Hikam Ibnu Atoillah Syarah Ibnu ‘Ibbad, Ihya Ulum ud Din karangan Imam Al Ghazali, Tafsir Ibnu Kathir dan Riadus As Solihin karangan Imam Nawawi.

Setelah berdakwah secara lisan serta menglibatkan diri dalam dakwah dan keagamaan sama ada peringkat negeri atau kebangsaan, beliau juga terlibat dalam penghasilan karya-karya penulisan.

Di antara murid-murid beliau hasil daripada pendidikan di sekolah Nahdhah Hasanah ialah Al-Masnid Syeikh Fuad Kamaludin Al-Rembawi, Ustaz Hashim Ishak Timbakan Pengetua Sekolah Nahdhah Hasanah, Yang Amat Arif Dato' Syeikh Yahya Jusuh Hakim Besar Mahkamah Syariah Negeri Kedah, Prof Dr Wan Salim Wan Mohd Nor, Pensyarah USM, Prof Dr Rusni Samah Dekan USIM, Syeikh Abdullah Ahmad Bahagian Fatwa Jskim, Syeikh Sobri Arsyad Tok Guru Pondok di Pulau Pinang, Ustaz Roslan Che Ros Pegawai Jabatan Agama Islam Pulau Pinang, Ustaz Alias Ahmad Pensyarah Darul Quran JAKIM, Syeikh Azian Man Al-Hafiz, Imam Besar Masjid USJ 9, Subang Jaya, Ustaz Helmi Al-Hafiz Pensyarah KITAB, Tuan Guru Haji Abdul Rahman, Pengetua Sekolah Agama Ban Klong, Thailand dan ramai lagi yang tidak dapat disebut disini.

Beliau juga mempunyai murid-murid pengajian kitab turas di antara murid-murid beliau yang aktif dalam pengajaran kitab Turas ialah Tuan Guru Haji Osman PondokTeluk, Bukit Pinang, Tuan Guru Haji Ibrahim Lepai, Ustaz fadhil Hasan Padang Perahu, Tuan Guru Haji Radi Had Padang Perahu dan lain-lain.

 

 

Antara karya-karya beliau berbentuk penulisan ialah:

1- Rahsia Sembahyang – terbitan Majlis Agama Islam Kedah
2- Doa’ Pagi Dan Petang – terbitan Majlis Agama Islam Kedah
3- Perhimpunan Ibadat Qiyamullail – terbitan Majlis Agama Islam Kedah
4- Rahsia Haji – diterbitkan sendiri untuk kuliah ibadat haji beliau.
5- Dan beberapa risalah lain.

Selain daripada menumpukan pengajaran di Madrasah secara formal dan umumi beliau juga melibatkan diri di dalam kegiatan-kegiatan lain iaitu:

1- Ahli Majlis Agama Islam Negeri Kedah – semenjak 1960an hingga 2000.
2- Ahli Jawatankuasa Zakat Negeri Kedah – semenjak 1970an hingga 2000.
3- Ahli Majlis Fatwa Negeri Kedah – semenjak 1980an hingga 2000.
4- Ahli Jawatankuasa Ibadat Haji, Lembaga Urusan Tabung Haji  - 1994 hingga 2000.
5- Pakar Rujuk Ibadah Haji di Mekah – 1995 hingga 2000
6- Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan – 1995 hingga 1999
7- Ahli Majlis Agama Kebangsaan – 1995 hingga 1999

Anugerah-anugarah:

Di atas jasa bakti yang beliau curahkan beliau dianugerahkan dengan berbagai-bagai gelaran dan pingat iaitu :


1- Pingat Jasa Kebaktian PJK, oleh DYMM Sultan Kedah – tahun 1969.
2- Ahli Mahkota Kedah AMK, oleh  DYMM Sultan Kedah – pada 10/1/1980.
3- Ahli Mangku Negara AMN oleh Yang Dipertuan Agung – pada 4/6/1980.
4- Dato’ bergelar Dato’ Mursyid Diraja oleh DYMM Sultan Kedah – pada 17/1/1988.
5- Anugerah Pendidik Jaya Negeri Kedah – pada Hari Guru tahun 1991.
6- Anugerah Perkhidmatan Cemerlang oleh Majlis Agama Islam Negeri Kedah – tahun 1993.
7- Darjah Kebesaran Negeri Kedah iaitu DSDK (Dato’ Setia Diraja Kedah) oleh DYMM Sultan Kedah - pada 23/1/1994.
8- Anugerah Tokoh Guru Kubang Pasu - pada 23 Mei 1998.
9- Bintang Kebesaran Orang Besar Enam Belas – Hari Keputraan DYMM Sultan Kedah tahun 2000.
10- Tokoh Maal Hijrah 1421H/ 2000M peringkat negeri Kedah.

Akhir sekali satu keistemewaan yang terdapat pada beliau ialah mengenai kebolehan beliau dalam mengaplikasi komputer. Sejak hujung tahun 1980an beliau sudah menggunakan set komputer pribadi sendiri. Beliau adalah seorang yang mahir dalam menggunakan beberapa perisian komputer di antaranya ialah perisian Macintosh Mac Draw. Tauladan yang ditunjukkan kepada kita bermakna usia yang tua bukan menjadi penghalang untuk seseorang untuk menguasai bidang teknologi terutamanya teknologi maklumat atau komputer asalkan diri dipupuk dan melaksanakan usaha tanpa putus asa.

Perginya Al Marhum membawanya banyak kenangan dan pengajaran kepada kita. Kematian seorang ulama’ besar ini amat menyusuk hati insan yang beriman. Teriak tangis ada di mana-mana bagaikan terpadamnya sebuah nur yang menerangi alam. Al Marhum bukan sahaja membawa ilmu pengetahuan dan pengajaran kepada kita tetapi juga membawa barkat, rahmat dan perlindungan daripada Allah kepada kita semua. Bagaimanapun beliau telah berwasiat kepada sahabat-sahabat beliau dan kepada kita semua agar meneruskan perjuangan dan berjihad dengan penuh ikhlas untuk memartabatkan ilmu dan meninggikan syiar Islam. Wasiat rasmi beliau yang terakhir ialah Sheikh Farid Wajdi sebagai mudir, Shekh Harun Jasin mengurus hal-ehwal akademikdan Ustaz  Jamil Al-Jarumi mengurus al-ehwal pentadbiran dan pembangunan Madrasah Nahdah Hasanah. Marilah kita bersama-sama membai’at mereka bertiga yang akan menerajui Madrasah Nahdah Hasanah. Al Marhum sentiasa berdoa’ agar Madrasah Nahdhah Hasanah  mencapai kejayaan dan barkat. InsyaAllah semoga kita sama-sama berusaha dan berganding bahu untuk mencapai kejayaan.

Kata Aluan Pengetua

PENGETUA SMA NAHDHAH HASANAH

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan salam sejahtera.

Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan syukur kehadrat Allah SWT kerana dengan izin-Nya Laman Web SMA Nahdhah Hasanah ini dapat dikemaskini dan disempurnakan untuk tahun 2007 ini.

Dalam era teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) ini dapat dilihat begitu banyak organisasi menggunakan laman web dan portal masing-masing dalam urusan-urusan harian seperti urusan perbankan, pendidikan, perniagaan, komunikasi dan forum secara terus-menerus melalui komputer.

Ini adalah satu usaha murni yang harus kita teruskan bagi menyahut seruan Jabatan Agama Islam Kedah (JAIK) dalam melahirkan masyarakat yang celik komputer dan menjadikan komputer sebagai saluran utama komunikasi dewasa ini. Justeru itu adalah wajar untuk mewujudkan laman web sekolah ini bagi membolehkan para pelajar dan guru meneroka dan menjelajahi dunia teknologi maklumat yang begitu dinamik dan mencabar.

Sekian , terima kasih.

"Man Jadda Wa Jadda"

Syeikh Mohd Jamil Sadaqi bin Dato' Mursyid Diraja Al-Marhum Syeikh Tajuddin Al-Jarumi
Pengetua SMA Nahdhah Hasanah.

Sejarah Penubuhan

Penulis: Jamil Al-Jarumi.

PRA PENUBUHAN MADRASAH NAHDHAH HASANAH
Perhimpunan penduduk pada tahun 1 Sya’ban 1365H bersamaan 30 Jun 1946M, yang diketuai oleh Imam Lebai Salleh bin Haji Abdul Hamid dan Tuan Guru Haji Muhammad Nor bin Syeikh Samah di tapak pekan sehari Padang Sera telah mengambil keputusan untuk menubuh sebuah sekolah agama di kawasan tersebut. Sebuah jawatan kuasa yang diketuai oleh Imam Lebai Salleh dibentuk bagi merealisasikan resolusi tersebut.
 
Setelah beberapa bulan daripada perhimpunan tersebut iaitu pada Oktober 1946M, Tuan Imam Lebai Salleh mengambil inesiatif permulaan dengan meminjamkan bangunan kedai lama yang tidak digunakannya (kira-kira 300 meter dari penempatan sekolah sekarang) untuk dijadikan kelas. Kebetulan pada masa itu seorang bekas tentera Indonesia iaitu Ustaz Ali Boestamam yang berasal daripada Medan Sumatera datang untuk menetap di sini telah diambil oleh beliau untuk mengajar di sini. Jumlah murid yang mendaftar pada ketika itu adalah seramai 18 orang. Pada masa yang sama Tuan Guru Haji Tajuddin bin Abdul Rahman al-Jarumi baru pulang daripada Mekah dan sampai kepengetahuan Imam Lebai Salleh dan beliau bercadang untuk mengambil beliau sebagai Mudir dan Tok Guru di madrasah yang baru dibukanya ini. Kira-kira 3 bulan sekolah beroperasi suatu krisis berlaku di antara Imam Lebai Salleh dengan Ustaz Ali Boestamam menyebabkan beliau disingkirkan dari mengajar di sini. Ustaz Ali Boestamam bersama-sama muridnya berpindah ke Kampung Lama ( kedudukan di antara Pandang Sera menghala ke Kodiang). Manakala sekolah yang baru berusia beberapa bulan itu ditutup.

 

Pondok Melele 1946

 

BERMULANYA MADRASAH NAHDHAH HASANAH

Pada Sya’ban 1366H bersamaan 20 Jun 1947M setelah rumah dan surau siap di bina untuk Tuan Guru Haji Tajuddin Al-Jarumi bersama isterinya Puan Siti Zabedah binti Ismail disambut oleh masyarakat kampung untuk menetap di sini dan seterusnya ditabalkan sebagai mudir yang pertama.
 
Murid-murid pertama yang diterima masuk ke sekolah adalah pada mula-mula penubuhan ialah seramai kira-kira 13 orang yang terdiri daripada anak tempatan. Di antara mereka ialah Abdul Halim bin Imam Lebai Salleh, Ramli bin Toha, Aishah binti Abdul Hamid, Hashim Naim bin Othman, Tom binti Ismail, Yahya bin Jusuh, Intan binti Mat Arif, Bakar bin Ahmad dan lain-lain.
 
Ahli Jawatan kuasa Lembaga Tadbir sekolah yang pertama ditubuhkan pada masa itu ialah terdiri daripada Tuan Imam Lebai Salleh, Tuan Haji Darus Arshad, Cikgu Shaari bin Abu Bakar (Setiausaha Pertama), Cikgu Ismail bin Ahmad, Cikgu Talib bin Din, Haji Othman bin Idris, Haji Jusuh bin Idris (bendahari pertama), Haji Mat Arif bin Jusuh.
 
Guru awal yang dilantik bagi membantu Tuan Guru Haji Tajuddin ialah Ustaz Zainal Abidin dan Ustaz Haji Ahmad. Setelah itu guru-guru sekolah ini di ambil dari kalangan bekas-bekas penuntut sekolah ini. Mereka terdiri daripada Ustaz Nayan, Ustaz Hashim Ishak, Ustaz Kasim Lebai Man, Ustaz Salleh bin Sutan dan Ustaz Hashim Naim.
 
Pada tahun 1368 bersamaan 1949 sekolah ini telah didaftarkan secara rasmi dengan Majlis Agama Islam Negeri Kedah oleh Pendaftar Sekolah-sekolah Agama pada masa itu iaitu Syeikh Mahmud dengan nama Madrasah Nahdhah al-Hasanah atau Sekolah Menengah Agama Nahdhah Hasanah. Nama sekolah ini diilhamkan oleh kadi Kubang Pasu pada masa itu iaitu Tuan Haji Ahmad bin Yasin. Sekolah kemudiannya terus berkembang dengan pesatnya hingga ke hari ini.

More Articles...

  1. Pengenalan Madrasah
GREEN Blue Orange BACK TO TOP